Home - Inhoud - serie-14 - serie-16 - archief - Column-13 - redactie
DAGBOEKNOTITIES OP NIEUW-DENNENDAL.NL
WEEK 5
serie 15:
(26/01 -
01/02)

INTERACTIE:

Het DAGBOEK/PRIKBORD wordt geschreven door sitebezoekers of, indien geen inzendingen voorhanden zijn, de redactie. Deelname is mogelijk via een mailtje naar dagboekredactie onder vermelding 'dagboek'. Graag ondertekening met naam en toenaam, en - vrijwillig - vermelding van e-mailadres en een maatschappelijke identiteit. Een sleutelwoord of kopje is handig. Datering gebeurt naar dag van verzending/ontvangst. Plaatsing kan op zich laten wachten door technische problemen, vakantie e.d., afwezigheid van de muze of andere omstandigheden.

ONDERWERPEN:

De ruimte bij nieuw-dennendal.nl kan vrij worden gewijd aan ieder mogelijk onderwerp. VariŽrend van reacties op de nieuw-dennendalsite, op andere sites (die vermeld kunnen worden), tot commentaren op geplaatste dagboeken, tot de waan van alledag: kortom van verstandelijk-gehandicaptenzorg tot zen tot de liefde. CommerciŽle verhalen worden in principe niet opgenomen en er geldt vanzelfsprekend de verantwoordelijkheid van de redactie voor wat wordt gepubliceerd.
Voor het dagboek geldt in principe een maximum van 150 woorden, maar daar wordt niet streng de hand aan gehouden.

NIEUW-DENNENDAL.NL: 'beyond seks, drugs and rock 'n roll', van toen naar nu, van de collectieve zaak van de verstandelijk-gehandicaptenzorg naar het publieke debat van heden: een site waarop gedacht, gediscussieerd, gespeeld, gedeeld ťn gedanst kan worden!
Nieuw-Dennendal.nl is gewijd aan iedere ontwikkeling die een vrije, meditatieve mens voorstaat, met een behoefte aan constructieve individuele en collectieve zingeving. Daartoe wordt opgeroepen tot participatie aan hedendaagse geschiedschrijving, creatieve reflectie, poŽzie en onderzoek naar het verband tussen subject en object, innerlijk en uiterlijk, psyche en politiek.

Site van de Week: VluchtelingenWerk Nederland

DAGBOEK 26-01-04 (1):
12:08 uur: asielzoekers
Het voor mij opvallendste nieuws was vanochtend het bericht dat op korte termijn duizenden asielzoekers uit hun huizen dreigen te worden gezet; zie de Volkskrant van vandaag. Er zijn organisaties die zich hier intensief mee bezighouden, zoals de kerkelijke beweging Inlia, VluchtelingenWerk Nederland en de actiegroep Van Harte Pardon.
Op de website van VluchtelingenWerk Nederland - zie: site van de week - valt te lezen: Afgelopen vrijdag is bekend geworden dat 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers alsnog ons land moeten verlaten. Het Comitť Van Harte Pardon is hierover zeer verontwaardigd en maakt zich grote zorgen over de wijze waarop minister Verdonk de uitzettingen wil realiseren. Op 28 januari wordt er een demonstratie georganiseerd in Den Haag.

HG

DAGBOEK 27-01-04 (1):
12:05 uur: asielzoekers (2)
De krant van vandaag meldt dat er drie jaar zijn uitgetrokken om de 26.000 asielzoekenden uit te zetten. Daarbij wordt er rekening mee gehouden dat een grote groep zal proberen te blijven, zal onderduiken dus. (Dat doet onwillekeurig toch denken aan WO-II, razzia's, onderduikers, onderduikadressen, laars in de nek... en roept erg veel vragen op.)
HG

DAGBOEK 27-01-04 (2):
12:27 uur: Osho-symposium (4)
De KoŲrddanser heeft deze maand een uitvoerig en kritisch verslag van het door mij in december bezochte Osho-symposium van de hand van politicologe Sylvia Saakes. Zij wijst op de unieke bijdrage van Osho - zoals zijn openstaan voor de 'problemen' van seksualiteit en emoties op het spirituele pad - en concludeert dat er weinig weerwoord uit het forum en de zaal was voor de wat ongenuanceerde, gedateerde kritiek van advaitaleraar Douwe Tiemersma op het verschijnsel neosannyasin. Zie ook dagboekjes van 13/12, 15/12 en 16/12.
HG

DAGBOEK 28-01-04 (1):
11:45 uur: tussen krant en internet
Martin Brill heeft gisteren lange tijd webcams zitten bekijken, van de Utrechtse heuvelrug tot Beerta, in de hoop ergens sneeuw te ontwaren, zo meldt ie vandaag in de Volkskrant (VK). Volgens mijn eigen 'snowupdate' uit de Ardennen kan er daar morgen worden gelanglaufd. De dichter Rutger Kopland heeft zijn eigen verbinding met het paradijs, zo blijkt, alweer, uit de VK. In 'De god in mijn hersenen' herinnert hij zich een droom waarin hij god belde en een engelachtige stem sprak: Wilt u god, toets dan ťťn.'
Leven in de marge, tussen krant en internet, wat aan Den Uyl doet denken, en dan zitten we weer bij Dennendal.
Geen tijd meer voor de pc: de sneeuw lokt.

HG

DAGBOEK 29-01-04 (1):
19:17 uur: materie
Autoruitje was ingeslagen en moest naar Carglass (107 euro), meteen accu gecontroleerd en bedrading bijgespoten (hij wilde een paar keer niet starten door de kou), stofzuiger kapot (nieuwe gekocht), muurtje moest bijgeschilderd, schaatsen geslepen (inclusief slijpsteen korrelen), van die dingen dus... Hoe heette dat boekje ook alweer? Zen and the art of motor cycle maintenance. De Tao kan knap materialistisch zijn.
HG

DAGBOEK 30-01-04 (1):
21:45 uur: Remco Campert
De literaire bijlage van de Volkskrant, Cicero, levert altijd inspiratie op. Vanochtend viel Remco Campert op de mat. Een mooi portret door Arjan Peters. Over Camperts vader, de dichter Jan Campert, die 'in 1943 in het concentratiekamp Neuengamme werd vermoord'. Campert vertelt over zijn eerste gedicht: 'Het overviel me. Ik liep ergens op een hete dag door het bos, en toen kwamen er regels in me boven die leken op een gedicht. Niet zo'n goed gedicht overigens. Het had te maken met de dood van mijn vader.'
En verderop concludeert Campert: 'Als de kern van mijn schrijverschap zie ik de poŽzie.'
Ik zat daar vanochtend, met de krant aan de keukentafel. Ik was laat opgestaan (had gisteravond met vrienden getafeltennist en was daarna een beetje - een heel klein beetje - doorgezakt) en ik moest denken aan mijn vader. Niet vermoord in de oorlog. Hij stierf in '90 aan een hartaanval, nadat ie ruim zeventien jaar zwaar hartpatiŽnt was geweest. Hij was '76.... (Zijn eerste aanval kreeg ie in september '73, in de aanloop naar het Dennendalstafconflict. Het was een van de redenen waarom dat wat langs me heen ging.)
Campert zegt ergens in het interview dat ie ooit een verhaal over zijn vader schreef, om hem 'wat dichter bij me te krijgen. en wat hij me niet heeft gegeven, wel aan hem te geven: een beetje liefde'....
Ahhh Remco: vaders!

HG

DAGBOEK 01-02-04 (1):
12:34 uur: nieuw op nieuw-dennendal.nl
Gisteren was het rotweer, zogezeid. Heb bijna de hele dag aan de site gewerkt. Er staan nieuwe foto's bij 'demonstraties', twee nieuwe bij 'de staf' en een nieuwe - een heel mooie van Lex en Frank - bij 'werkers en bewoners' De meeste tijd ging zitten in het ordenen van het fotobestand. Er is een layout gemaakt voor de serie 'bestuurders, politici en ouders'. De serie demonstraties wordt gewijzigd in 'demonstraties en bezettingen'. Het zal even duren voor de foto's er op staan. Als altijd graag reacties op ordening, onderschriften, tips bij omissies enzovoort.
HG