Home - Inhoud - week 17 - week 19 - archief - col. we-17 - redactie
DAGBOEKNOTITIES OP NIEUW-DENNENDAL.NL
WEEK
18
(26/04 -
02/05)

INTERACTIE:

Het DAGBOEK/PRIKBORD wordt geschreven door sitebezoekers of, indien geen inzendingen voorhanden zijn, de redactie. Deelname is mogelijk via een mailtje naar dagboekredactie onder vermelding 'dagboek'. Graag ondertekening met naam en toenaam, en - vrijwillig - vermelding van e-mailadres en een maatschappelijke identiteit. Een sleutelwoord of kopje is handig. Datering gebeurt naar dag van verzending/ontvangst. Plaatsing kan op zich laten wachten door technische problemen, vakantie e.d., afwezigheid van de muze of andere omstandigheden.

ONDERWERPEN:

De ruimte bij nieuw-dennendal.nl kan vrij worden gewijd aan ieder mogelijk onderwerp. Variërend van reacties op de nieuw-dennendalsite, op andere sites, tot commentaren op geplaatste dagboeken, tot de waan van alledag: kortom van verstandelijk-gehandicaptenzorg tot zen tot de liefde. Commerciële verhalen worden in principe niet opgenomen. Er geldt de redactionele verantwoordelijkheid van de uitgever, maar die hoeft het natuurlijk niet eens te zijn met het gepubliceerde.
Voor het dagboek geldt in principe een maximum van 150 woorden, maar daar wordt niet streng de hand aan gehouden.

NIEUW-DENNENDAL.NL: 'beyond seks, drugs and rock 'n roll', van toen naar nu, van de collectieve zaak van de verstandelijk-gehandicaptenzorg naar het publieke debat van heden: een site waarop gedacht, gediscussieerd, gespeeld, gedeeld én gedanst kan worden!
Nieuw-Dennendal.nl is gewijd aan iedere ontwikkeling die een vrije, meditatieve mens voorstaat, met een behoefte aan constructieve individuele en collectieve zingeving. Daartoe wordt opgeroepen tot participatie aan hedendaagse geschiedschrijving, creatieve reflectie, poëzie en onderzoek naar het verband tussen subject en object, innerlijk en uiterlijk, psyche en politiek.

Site van de Week: Massive Wheel Ceremony, een tip van Carel Muller; de site is gewijd aan een helingsceremonie voor de aarde, op 8 mei aanstaande, in het westen van de VS; het doel is de aarde te reinigen van de door 'blanke' technologie veroorzaakte onbalans in de natuur. We komen er op terug.

DAGBOEK 26-04-04
12:19 uur: Riek
Gisteren samen met Aagje Soede naar Nieuwegein geweest voor bezoek aan Riekje (pardon: Riek) de Vries, dertig jaar geleden bewoonster van groep-6 van Lorentz. We dronken thee en koffie achter in de tuin. Er was één begeleidster aanwezig, maar die had bezigheden elders.
Het gaat goed met Riek. Ze had veel belangstelling voor de foto's die we hadden meegenomen. En we hebben haar beloofd kopieën te sturen. Op haar kamertje hebben we samen met haar geluisterd naar een cd van het afscheid van haar moeder, die enkele jaren geleden is gestorven. Riek voerde tijdens de plechtigheid het woord.
Riek werkt twee dagen in de week in een bejaardenhuis en woont samen met een vijftal andere mensen in een rijtjeswoning. Er zijn een drietal van dit soort woningen aan elkaar gekoppeld. ´s Nachts is er één slaapwacht. Op slaapkamerhoogte lopen de woningen in elkaar door en blijkt het eigenlijk één woning te zijn. Het ziet er allemaal heel verzorgd uit.
We waren met z'n drieën weer even van Lorentz. Na een paar uur vond Riek het wel mooi. Er moest een groepsleider te grazen worden genomen. Na telefoonnummers en adressen te hebben gewisseld werden we vriendelijk de deur uit geloodst. (Het bijgaand kaartje is door Riek gemaakt - het symboliseert de hele zoektocht die het leven is: de dobbelstenen zijn het onontkoombare lot, het biertje vertegenwoordigt de eindigheid van het persoonlijke bestaan en de opdracht er iets leuks van te maken.)

groeten van Riek
HG

DAGBOEK 28-04-04
12:49 uur: Massive Wheel Ceremony
While dwelling amid the high mountains along the North American Continental Divide, Bennie LeBeau of the Eastern Shoshone tribe experienced a torrent of dreams and visions, especially in 1999. The visions directed him to set in motion the plans for a massive Medicine Wheel Ceremony.
The ritual that Bennie envisions is intended to be a mass spiritual event. The ceremony is set to take place at High Noon on Saturday, May 8, 2004 at more than 20 sacred sites in the American West, and at many other sacred sites elsewhere around the world, including Australia, Ecuador, Guatemala, Ireland, Germany, and the Middle East. (Zie verder de website van de week, eventueel doorklikken op eerstvermelde entry.)

the Wheel
HG

DAGBOEK 29-04-04
14:39 uur: tantra
TANTRA INSTITUUT INTENS: de nieuwe naam van het Kursusplanburo. gaat enthousiast verder met het organiseren van mannen- en vrouwentrainingen. Zie voor trainingen van begin mei de website tantra intens
Hans Engels, Marjon Arends

DAGBOEK 30-04-04
22:50 uur: Paul Tillich
'Neurose is de weg waarlangs men het niet-zijn vermijdt door het zijn te vermijden' (Tillich: De Moed Om Te Zijn, 67 - Erven Bijleveld, 2004).
Tillich is een juweel op het spirituele pad. Geen lichte kost, maar hoe lonend. Hij staat ook op internet, zie bijvoorbeeld Tillich, met een mooi verhaal over hoe zijn vrouw Hannah na zijn overlijden in 1965 een lade opende - naast de laden met zijn spirituele erfgoed - en er allemaal liefdesbrieven en foto's van 'zijn meisjes' uitrolden. 'Ik kreeg de neiging om deze obscene tekenen van het werkelijke leven te plaatsen tussen de heilige pagina's van zijn hooggeachte levenswerk', aldus Hannah.
'Tillich was overspelig, dwong zijn vrouw tot een 'menage-a-trois', experimenteerde met drugs, verdiepte zich in het marxisme en ontwikkelde een theologisch systeem zonder God', aldus biograaf Henderson.
Hij was ook nog predikant op de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog en leefde door de Tweede, na in 1933 Duitsland verruild te hebben voor de Verenigde Staten.

HG

DAGBOEK 1 mei-04
10:22 koninginnedag
Op de golven van het IJsselmeer drijven oranje ballonnen
met touwtjes waaraan kaartjes, losgelaten door kinderen
Jammer, kan er net niet bij

HG