Home - Inhoud - Serie-2 - Serie-4 - Archief - Column-3 - redactie
DAGBOEKNOTITIES OP NIEUW-DENNENDAL.NL
WEEK 45
serie 3
(3/11 -
9/11)

INTERACTIE:

Het DAGBOEK wordt geschreven door sitebezoekers of, indien geen inzendingen voorhanden zijn, de redactie. Deelname is mogelijk via een mailtje naar dagboekredactie onder vermelding 'dagboek'. Nieuw-dennendal.nl staat daarmee open voor iedereen. Graag ondertekening met naam en toenaam, en - vrijwillig - vermelding van e-mailadres en een maatschappelijke identiteit. Een sleutelwoord of kopje is handig. Datering gebeurt naar dag van verzending/ontvangst. Plaatsing kan op zich laten wachten door technische problemen, vakantie, afwezigheid van de muze of andere omstandigheden.

ONDERWERPEN:

De ruimte bij nieuw-dennendal.nl kan vrij worden gewijd aan ieder mogelijk onderwerp. VariŽrend van reacties op de nieuw-dennendalsite, op andere sites (die vermeld kunnen worden), tot commentaren op geplaatste dagboeken, tot de waan van alledag: kortom van verstandelijk-gehandicaptenzorg, tot zen, tot Mabelgate (nieuw-dennendal: dat zijn we allemaal). CommerciŽle verhalen worden niet opgenomen en er geldt vanzelfsprekend de verantwoordelijkheid van de redactie voor wat wordt gepubliceerd.
Voor het dagboek geldt in principe een maximum van 150 woorden.

SITE van de week:
Gerard Wijfjes stuurde een dagboekje, met vermelding van een site over knuffelgoeroe Amma. Dat wordt dus de 'site van de week': Amma.

DAGBOEK 3-11-03 (1):
12:14 uur: Amma
Vandaag weer begonnen aan werkweek, we sjouwen wat af van en naar ons werk. Langzaamaan komt de voor mij als administrateur drukkere tijd eraan: Jaarrekening! Bovendien bevind ik mij in de overgelukkige omstandigheid dat ik de maand december naar Brazilie afreis. Vlak voor Oud-en-Nieuw komen we (Helena en o.g.) terug, zo is de planning althans. We gaan op bezoek bij Baixinha, een vrouw die veel mediamiek werk doet in spirituele tradities zoals Umbanda en Candomble en ook Santo Daime, en waar ik een bijzondere band mee heb.
Verder zal deze week vooral in teken staan van het bezoek van Amma aan Nederland. Ze is in Den Bosch te bezoeken (darshan) van a.s. donderdag t/m zaterdag. Vorig jaar werd haar komst in de pers aangekondigd met woorden als:"De Knuffelgoeroe komt weer naar Nederland." Mocht iemand geÔnteresseerd zijn kijk op: Amma.

Gerard Wijfjes (140 woorden)

DAGBOEK 3-11-03 (2):
12:16 uur: nogmaals EthiopiŽ
Denkend aan Hans zijn dagboek (1-11-03, over de context van de site - red.) ging ik in gedachten terug naar Addis Ababa waar de hoofdredacteur van Addis Tribune, een Engels dagblad, na doodsbedreigingen niet terug gekomen is van een buitenlandse missie. Mijn schoonmoeder kreeg lastige vragen van het blokhoofd over mijn verblijf. Ik las een verslag van Noorse wetenschappers over het democratisch gehalte van de Ethiopische verkiezingen - daar word je niet vrolijk van. Toch is elke keer dat ik terugkeer weer een feest van herkenning en warmte. Iets spiritueels bindt mij met een van de oudste culturen van Afrika. Het zal wel het eeuwige gevecht zijn tussen machthebbers, dromers en priesters. Ging Dennendal daar ook niet over ?
Jos Spaansen (122 woorden maar geen een teveel)

DAGBOEK 4-11-03:
12:12 uur: Wilberismen
Gisteren mocht de redactie een column ontvangen van Joop Sewalt. Hij wordt aanstaande vrijdag afgedrukt. Dat heuglijke feit is breed aangekondigd op de homepage. Ook werden maar liefst twee dagboekjes opgestuurd, zie 3-11-03. Onze dank.
De hoofdredacteur is dan ook in de hemel en waar het hart vol van is, stroomt de mond van over. Hij kondigt hierbij een serie lezingen aan over Wilberismen, te weten kernbegrippen van Wilbers universum, zoals holons, kwadranten, de pre/trans-fallacy, transcendentie en integratie en nogzowat. Het is het plan de begrippen de komende tijd sporadisch in dagboekjes toe te lichten. Uitputtend kan het dus niet worden. (Voor mensen die al die boeken - Wilber schreef er tot dusver achttien - liever niet lezen en toch geÔnteresseerd zijn, zoals mogelijk kennelijke 'nietsist' Max Pam van NRC/Handelsblad. Mensen die zich ťcht willen verdiepen, kunnen beter te rade gaan op de site van Wilberoloog Frank Visser .)

HG (142 woorden)

DAGBOEK 5-11-03:
12.09 uur: Willie Buys, Peter ten Hoopen en Adelbert Nelissen
Willie Buys stuurde een 'totem tantra' die je moet doorsturen. Dat doe ik niet, maar ik geef wel enige adviezen door die mij behartenswaardig lijken (misschien kom ik dan toch in aanmerking voor de toegezegde zegen): 'Benader de liefde en koken met een zekere onvoorzichtige overgave. Trouw met een man/vrouw waarmee je kan praten: als je oud wordt, wordt de mogelijkheid om met elkaar te kunnen praten belangrijker dan al het andere.'
Peter ten Hoopen (King Acid) verwittigde mij van zijn URL, die het weer doet. Zie 'de wereld was nooit meer dezelfde', over 'hoe Amsterdam begon te trippen'.
De Volkskrant van vandaag heeft een verhaal uit Markant over belabberde werkomstandigheden van verstandelijk gehandicapten. En vlak daarnaast een bericht over macrobioot en Kuchi-directeur Adelbert Nelissen, die zich voor de rechter moet verantwoorden in verband met het overlijden van de ex-vrouw van Roel van Duyn. Tot zover maar weer.

HG (149 woorden)

DAGBOEK 6-11-03:
12:21 uur: Jan
Jan (gefingeerde naam, red.) is afgelopen zondag bij me geweest. Het gaat nu weer goed met hem, na een moeilijke periode. Maar hij mag nog niets alleen ondernemen. Altijd met begeleiding. Dat betekent dus ook dat hij z'n pas verworven baan bij AH kwijt is. Hij stond daar in het magazijn om de retouremballage te sorteren.
Hij was erg bezig met het overlijden van die epilepsiepatiŽnt. Dat heeft - zoals je in het dagboek vermeldt (30-10-03 (2) - red.) - het nieuws gehaald. Ik had het in Trouw gelezen. Maar na het verhaal van Jan voelt het ineens toch veel dichterbij. Bovendien was een paar dagen daarvoor I. S. (in onze tijd van groep-6, Lorentz) overleden. Op weg naar een activiteit in de Boshut in elkaar gezakt. Jan gaf een zeer gedetailleerde beschrijving van een reanimatiepoging. Logisch dat dat hem aangepakt heeft.
We hebben samen de Nieuw Dennendalsite bekeken. Groot succes.

Aagje Soede (voormalig groepsleidster Lorentz -152 woorden)

DAGBOEK 7-11-03:
21:02 uur: holons
Er zijn geen ťchte dagboekinzendingen. De redactie baalt, maar de hoofdredacteur is in zijn nopjes. Indachtig zijn aankondiging (zie 4-11-03, red) - zoals Luther op de kerkdeur afstapte - zet hij zich achter zijn pc.
Wilberisme 1. De evolutie voltrekt zich holarchisch, op basis van 'holons'. Wilber ontleent het concept 'holon' aan Arthur Koestler. De wereld (alles) bestaat uit holons; een holon is niet alleen op zich een geheel, maar ook deel van een groter geheel, dus 'deel/geheel'. (Zoals atomen een molecuul vormen, moleculen een cel vormen, cellen een organisme vormen enzovoort. Of zoals letters een woord vormen, woorden een zinsdeel vormen, zinsdelen een zin vormen enzovoort.) Golven (delen) zijn te onderscheiden in de oceaan (geheel), maar beide (golf en oceaan) zijn van hetzelfde spul en nat. Dus simpel de kernboodschap van zen: non-dualisme.

HG (130 woorden)

DAGBOEK 8-11-03 (1):
13:46 uur: Osho
'Bedankt voor je mail over de Osho-bijeenkomst. Het is zoals je het schrijft, een gelegenheid om de sociale banden van de spirituele zoektocht weer eens aan te halen. Als ik me een beetje in de stemming voel dan overweeg ik zeker - en Anna (Schut, red) had er misschien ook wel zin in - om naar Egmond te komen Aan de andere kant is twee reŁnies in een jaar wel een teken aan de wand dat de grijze wijsheid echt toegeslagen heeft.' (Zie Oshosymposium over het congres de 'Wetenschap van het Hart', op 13 december in de Humaniversity in Egmond, met o.a Wim Bonarius, Douwe Tiemersma, Jan Foudraine en Iteke Weeda - red.)
Hans Bogers (113 woorden)

DAGBOEK 8-11-03 (2):
13:56 uur: column-extra
Er is een column-extra geplaats over Verstandelijk Gehandicapten in Cel, zie column-extra, op speciaal verzoek van Frans vd Pas (zie dagboek van 30-10-03, 14:30, jargon, DB-serie-2).
HG

DAGBOEK 8-11-03 (3):
21:32 uur: bewoners
Er zijn nieuwe beelden van bewoners, zie bewoners, vervolg-2. Ook zijn er twee foto's van de Keet toegevoegd onder paviljoens, waar ik persoonlijk bijzonder verguld mee ben, want de Keet ontbrak nog. Allemaal dankzij Aagje Soede, dankjewel Aagje!
HG

DAGBOEK 9-11-03:
22:29 uur: Stania State
Ooit in Stania State geweest? Het is een oude 'state' (landhuis van Friese adel) bij Oenkerk, even ten noordoosten van Leeuwarden. Er ligt een park omheen en je kunt er prima zitten in een koffiehuis. Ik heb er vanmiddag met mijn 87-jarige moeder gewandeld. Het weer was schitterend en de bomen stonden er bijna absurd mooi bij in hun herfsttooi. Thuis gekomen (in Amsterdam) heb ik nog wat aan de column over verstandelijk gehandicapten in de cel zitten sleutelen. En ik heb nog even naar de foto's gekeken die ik gisteravond op het net heb gezet. Voldoende inspiratie om door te gaan.
Greetje Schaap stuurde een mailtje door over een bende die aast op 'simnummers' (?) van GSM-gebruikers. Ik heb gelukkig geen gsm.

HG (122 woorden)