Home - Inhoud - Infopagina - In Memoriam/introductie
In Memoriam: Ton van Woudenberg (15 april 1948 - 14 juli 2007)


Ton

Ik was Ton heel lang - decennia - kwijt, zoals ik de meeste nw-dennendallers kwijt was. We ontmoetten elkaar pas weer opnieuw op de reŁnie, in 2003. Het laatste contact dateerde van een brief die ik op 19 april 1977 van hem mocht ontvangen naar aanleiding van de strip die ik hem had toegestuurd. Ik citeer hierbij uit die brief, iets waartegen hij vast geen bezwaar zou hebben gehad.
'Hoi Hans, dat ik dit nog meemaken. Dat was m'n eerste reactie. Maar ook dat het schrijnend is dat het voorbij is en dat we het moeten doen met zoiets als jouw prachtige boekwerk. Het is een droom of een obsessie geworden. God, het heeft me zoveel goed gedaan en zou me nog beter hebben geholpen als dit allemaal nog bestond. Het was niet alleen ontwikkeling van zwakzinnigen, maar in mijn geval persoonlijk als groepsleider eveneens! Je leefde, stompt nu toch wel af. Je weet misschien dat ik als 'n soort kouwe bakker werk bij een importeur van Belgische bakkerijgrondstoffen, zoals gist en broodverbeteraars. Ik doe de bezorging van die rotzooi en de administratie. Blijf dan ook alsjeblieft van de taartjes achterop af (er was een foto van gebak meegestuurd, red.), ze zijn niet te pruimen. Het boekje is een fijne aanvulling op m'n herinneringen, die ik in zo'n acht plakboeken heb samengevat.

Ton op reŁnie, maart 2003

Ik dacht dat het nu wel finito zou zijn en leuk stond in m'n boekenkast. Het is voorbij, maar 't leeft!'
Tot zover het citaat. In januari heb ik Ton nog bezocht en hebben we samen een avondje doorgebracht, de oude banden opnieuw aangeknoopt. Op de crematie was er een forse Dennendal-delegatie: Gerard Wijfjes, Aagje Soede, John en Rinie Mannesen, o.g.
Het was een mooi afscheid. Tons idool, de in 2006 gestorven Robert Long, was prominent aanwezig, zowel met liedjes als in een brief aan Ton.
Bedankt voor alles Ton,

Hans Grimm
 
Ton, met Jan Buisman (jaren '70)
(dubbelklikken geeft vergroting)

Ton (jaren '70)
(dubbelklikken geeft vergroting)
 
Ton, met Ida van Dam op huifkar (achter o.m. Dries Hondenbrink)