Home - Inhoud - Infopagina - In Memoriam/introductie
In Memoriam: Goof van de Wijngaart
(8/12/1946 - 18/3/2004)


DAGBOEK 19-03-04:
Frans vd Pas berichtte gisteravond laat het overlijden van Goof vd Wijngaart. Goof was samen met de ook al veel te vroeg gestorven Hans Spijkers auteur van het in 1984 verschenen 'Na Dennendal, Op zoek naar perspectieven in de gezondheidszorg'. In de jaren '70 was hij voor Nieuw Dennendal een van de 'Utrechtse actievoerders', en als zodanig een van de bezetters van paviljoen Lorentz. Hij was vorig jaar maart op de Nw-DennendalreŁnie aanwezig, als woordvoerder van de stichting het Lekkere Mallootje, met op het hoofd - als een van de weinigen - het nieuw-dennendalkalotje. Hij laat een grote leegte achter; ongetwijfeld zal iedereen hem erg missen. Zijn naasten en vrienden zij veel sterkte gewenst.

Goof op reŁnie
(dubbelklikken geeft reŁniepagina)

DAGBOEK 24-03-04: Goof (2)
Soms lees je columns die je graag zelf geschreven zou hebben. Martin Bril had er vandaag weer eentje, in de Volkskrant, onder het kopje 'Goof'. Nadat ie eerst uitweidt over de veronderstelde weerzin van Bernhard tegen de bijzetting van Juliaantje, vervolgt hij:
'Heel iets anders: overlijdensadvertenties. Tussen die voor de overleden prinses stond ook het bericht dat Goof van de Wijngaart is overleden. Ik heb Goof niet gekend, maar ik weet wel dat ik dat jammer vind. En wel hierom: 'Zijn dood betekent tevens het einde van onze biljartvereniging De Rode Keu (M/L). Dag Goof, dag lid.' Zo luidt de tekst in de advertentie, die ondertekend is door Rob Vernooy.
De Rode Keu.
Kende die vereniging slechts twee leden, Goof en Rob? Of was het een bloeiende vereniging die behalve om biljarten vooral om Goof draaide. Waar biljartte de vereniging, hoe ging het ertoe? Is het werkelijk ondenkbaar dat men zonder Goof verder biljart? Ik geef toe dat het geen werkelijk belangrijke vragen zijn, maar ze bespringen me toch.
Een paar andere dingen weet ik al over Goof, uit een andere advertentie: hij werkte in de gezondheidszorg, misschien de zwakzinnigenzorg, hij had zijn hart verpand aan Mozambique, hij was een reus - volgens de mensen die hem kenden.
En nu geveld.
Hoeveel reuzen zouden er op jaarbasis geveld worden in overlijdensadvertenties, kan iemand dat eens uitzoeken? Een mooi stuk over Goof en zijn biljartvereniging is me ook heel wat waard.
Ik bedoel maar te zeggen, wat je ook doet, biljarten of vreemdgaan, zwakzinnigen verzorgen of op safari gaan, begrafenissen bezoeken of niet: dood gaan we allemaal. Behalve misschien prins Bernhard. Maar mijn hart gaat uit naar Goof.'

hg

DAGBOEK 25-03-04: Goof (3)
Goof is ten hemel gedragen,
Proppend, lachend, drinkend, biljartend,
La Bamba zingend in de Ardennen,
Op de muziek van An & Kate McGarrigle en Victor Borge,
Half Utrecht en een beetje Amsterdam deden hem uitgeleide,

We mochten er bij zijn,
Knapten snotterend uit onze jasjes,
Terug rijdend naar huis stond z'n foto op het dashboard,
Hij zelf zat naast me in de stoel,
Het Nw-Dennendalkeppeltje op z' n hoofd,
Onmogelijk hem ooit nog kwijt te raken.

hg