Home - Inhoud - Chartres (terug) - Living... (volg.) - Archief - red.
RONDJE NOORDZEE

01-2011

05 MEI

INTERACTIE:

Bijdragen voor de COLUMN-ruimte zijn via redactie in te zenden. Graag ondertekening met e-mailadres. Ook een fotootje behoort tot de mogelijkheden. Een sleutelwoord of kopje is handig. Plaatsing kan op zich laten wachten door technische problemen, afwezigheid van de muze, vakantie e.d.

ONDERWERPEN:

De columnruimte is vrij. Het kan een persoonlijke oprisping, recensie, mailwisseling, oproep of iets anders zijn. Er geldt in principe een maximum van duizend woorden, maar uitzonderingen zijn mogelijk. Eventueel wordt over de vorm ge-emaild.
We ontvingen onlangs een oproep van Aris Engel en partner Maaike Chavanu. Aris is afgelopen 1 mei vertrokken voor een fietstocht van 6500 kilometer rond de Noordzee, Een tocht waarbij ‘de weg het doel is’; daarnaast is het een sponsorproject voor de wijk van de fietsriksja-rijders in het Indiase Varanasi - zie benaresfonds. Aris is, bij het schrijven van deze tekst, vijf dagen onderweg.
Aris maakte eerder een reis, in 1972. Toen ging het richting Amerika. De E-groep van Lorentz miste hem en stuurde hem een brief, per luchtpost zoals het in die dagen nog ging. Hierbij het epistel:


Den Dolder, 22-7-‘72

Aris Engel
Camp Forest lake
Winchester New Hampshire 03470
U.S.A.

Beste Aris,

Hoe gaat het ermee? Hoe is het in Amerika, de U.S.A.? Gerrit Jan heeft 3 parkieten en werkt in de (b.d.) moestuin. Ik (G.) heb daar zelf tuinboonplanten en sla en andijvie.
Henny: je moet opschrijven dat ik geen medicijnen meer heb. Hoera!!
Ton en Fred: schrijf maar op dat we afgelopen donderdag een dagje uit zijn geweest: Rotterdam (havenrondvaartboot), Hoek van Holland (strand), Den Haag (Chinees), Heemstede (koffie bij Tom b.d.).
Fred: ik heb de kippen van Gerrit gekocht.
Piet: hoe bevalt het je daar in Amerika?
Ton: ga je wel eens naar een popfestival?
Gedicteerd door Piet, Henny, Ton, Fred, Bernard, Gerrit, Pietje; niet thuis: Bertjan, Driekus, Ferry, Gijs.

P.G. Smits
Beste Broeder Arends,
Waar woond u, tegenwoordig? Wildt u me dat eens mededelen?
Br. Arends, ik wil u eens beleefd wat vragen. Zou u een kauwboiboek en een winnitauboek voor me op den kop willen tikken. Wij zijn naar Hoek van Holland geweest en hebben daar fijn pootje gebaad en in restaurands lekker gegeten en gedronken. Dag broeder, tot ziens.

Beste aris,
Hoe gaat het er mee met mij gaat alles oke. Zeg aris ga je wel eens naar een popfestival? Aris wil je ook eens een briefje terug schrijven, dat het goed met je gaat.
Hoe laat gaat jullie daar naar bed of is het al vroeg ’s morgens. Wil je voor mij ook eens een briefje schrijven als je er tijd voor hebt of een ansichtkaart. Nu aris, ik weet niets meer te schrijven dan de hartelijke groeten van Ton Peters.

Ik ben ziek geweest, ik ben met mijn broer wezen vissen,
E-groep, P. v. Leusden

Ook van je oud collegaas Martin, Beb, Aagje, Frans, Fred en Gerard de groetjes. Veel mensen vragen naar je. Lorentz wacht op een briefje.

Lorentz, E-groep, Dennendal, Den Dolder, Holland

Aris Engel op weg
(1 mei 2011)

Hierbij de oproep van Aris en Maaike:

RONDJE NOORDZEE
Lieve vrienden, bekenden, onbekenden en familie

Zondag 1 mei as gaat Aris beginnen aan een bijzondere tocht, een tocht van ongeveer 4 maanden op de fiets voor een ‘rondje’ rond de Noordzee. Beginnen iets ten zuiden van Calais, via Frankrijk, België, Nederland, Duitsland, Denemarken, Zweden, Noorwegen tot aan Bergen, oversteken naar de eilanden boven Schotland, Schotland en Engeland tot aan Dover.
Voorbereidingen zijn bijna allemaal afgerond. Nog een dag etsen voor de tentoonstelling van september.
De fiets is klaar, met nieuwe banden, ketting en tandwielen. De gps kent de route al, alle kaarten zijn bij elkaar gezocht. De naaf dynamo kan een accu opgeladen en hiermee de gsm, gps en ‘t fototoestel. Tent, slaapzak en kampeer spullen liggen klaar. Het bagage-karretje loopt gesmeerd, foto toestel heeft een leeg kaartje, verrekijker en paspoort kunnen zó in de stuurtas gestopt worden.
Maar Aris gaat niet zomaar fietsen.
Hij heeft een goed doel voor ogen: Ashray Social Center in Varanasi, India. Het is een project van pater Frans Baartmans en Aris is er vele malen geweest, zie benaresfonds.nl

- rondje Noordzee is 6000 km
- Grave naar Varanasi is 7000km (rechtstreeks gemeten)
- Aris wordt onderweg 65jaar.
- Daarom wil hij 6500km gaan fietsen

Wie wil hem sponsoren, een vast bedrag of per km? help je mee.............laat het ons weten
Voor 1 ct per km komt er al een aardig bedrag bij elkaar. Momenteel is de stichting Benaresfonds bezig geld bij elkaar te krijgen om de huisjes van Nagwa te pleisteren.
Als er 100 mensen 1 cent per km schenken wordt het 6500 euro. Een mooi bedrag om naar te streven en hier kan nog veel meer voor gedaan worden dan het pleisterwerk.
Er is een nieuwe rekening hiervoor geopend: ASNbank 707696925. Onderweg zal Aris jullie allemaal op de hoogte houden met verhalen en foto’s via ariswaarbenjijnu
Tijdens Aris zijn reis is kun je voor direct contact het beste ‘t emailadres van Maaike gebruiken: info@yogabindu

Een mooie en fijne zomer, vele groetjes van Aris Engel en Maaike Chavanu